Tuesday, 21 February 2012

Nikmat Ibu Mengandung

Besarnya Nikmat Ibu Mengandung
Besar Juga Tanggungan Seorang Suami/Ayah

♥..Dia bekerja dengan tuhan, jadi "kilang" manusia..Setiap bulan dia dibericuti bergaji penuh iaitu 7 - 15 hari dia x wajib solat..tapi Allah anggap waktu itu solat terbaik darinya..

♥..Cuti bersalin pula diberi sehingga 60 hari..Cuti nir bukan cuti suka hati,tapi cuti Allah bagi sebab dia bekerja dengan Allah..Lelaki xdak cuti dalam solat,mereka wajib solat dari baligh hingga kehujung nyawa..

♥..Satu lagi berita gembira untuk wanita,sepanjang dia mengandung Allah sentiasa mengampunkan dosanya..Lahir saja bayi,seluruh dosanya tiada/habis..Nie lah nikmat tuhan bagi dekat wanita..Jadi kenapa kita perlu takut untuk melahirkan anak??


♥..Jom kita pegang pada tali Allah..Seandainya wanita itu mati sewaktu bersalin,itu dianggap mati syahid..Allah izinkan dia masuk syurga..Bagi orang kafir dia xdapat masuk syurga,tapi Allah beri kelonggaran tiada seksa kubur..


♥..Peringatan kepada semua wanita yang bersuami, seluruh kebaikan  suaminya semuanya isteri dapat   pahala..Tapi dosa suaminya tidak ditanggung..

♥..Diakhirat nanti seorang wanita solehah akan terkejut dengan pahala extra yang dia terima di atas segala kebaikan suami tanpa dia sedari.

♥..Apabila dia melihat suaminya terhegeh2 di titian sirat, dia xnak masuk syurga tanpa suaminya..jadi dia beri pahala kepada suaminya untuk lepas masuk syurga..

♥..Didunia lagi bila suami dalam kesusahan, isteri boleh bantu tambah lagi diakhirat..Kalau seorang isteri asyik merungut, mulut selalu muncung dekat suami dia xkan dapat pahala extra nie..

♥..Manakala suami pula mempunyai tugas2 berat dalam dan luar rumah iaitu segala dosa2 anak dan isterinya yang tidak di didik dia akan tanggung..Ditambah lagi dengan dosa2 yang lain..

♥..Dinasihatkan kepada semua wanita supaya faham akan syariat Allah s.w.t. agar tidak derhaka dengannya..

♥..Dan suami perlu fahami naluri seorang wanita & isteri agar tidak derhaka dengannya..

..Wallahu'alam..


No comments: